Windmolens in Bronckhorst

Windmolen.jpg
CU_SGP_Logo
Door CU SGP Bronckhorst op donderdag 12 augustus 2021

Windmolens in Bronckhorst

Begin juli stond het voorstel voor windenergie op de agenda. Hier staat in dat als er windmolens in de gemeente Bronckhorst komen, die maar op één plek kunnen en mogen komen en dat is in een klein gebied bij de buurtschap Eldrik aan de westkant van de Oude IJssel. Dit voorstel heeft voor veel commotie gezorgd, maar dat geldt voor alles waar het woord ‘windmolen’ genoemd wordt.

Volgens onze fractie is, naast besparing van energie, isolatie en maximale inzet op zonnepanelen ook windenergie nodig om duurzaam te kunnen worden. En dan zijn kleine windmolens tot 25 meter hoog wel bruikbaar, maar ze leveren lang niet genoeg vermogen om iedereen van elektriciteit te voorzien.

Onze fractie vindt dat we nu de verantwoordelijk moeten nemen voor ons nageslacht. Onze kinderen en kleinkinderen moeten ook het licht aan kunnen doen en zich kunnen warmen.

En als we op deze voet doorgaan, worden we steeds afhankelijker van landen als Rusland en Saoedi-Arabië. En we kunnen ook geen gas onder de Groningers vandaan blijven halen. Met dit voorstel geven we uitsluitsel voor alle andere plekken voor windmolens en daarmee duidelijkheid aan onze inwoners.

Wij hebben dan ook voor dit voorstel gestemd, met een kleine wijziging (amendement). Hierin staat dat er tot 2024 géén plannen voor windmolens worden goedgekeurd omdat we de nieuwe landelijke normen willen afwachten.

Tijdens de behandeling van dit voorstel hebben we nog kunnen getuigen over de opdracht van onze Schepper om “de aarde te bewerken en bewaren”. Dat is namelijk onze diepste drijfveer om duurzame energie op te wekken!