Werkbezoek bij De Mettemaat, Hengelo Gld.

De Zorgboederij.PNG
CU_SGP_Logo
Door CU SGP Bronckhorst op donderdag 3 maart 2022

Werkbezoek bij De Mettemaat, Hengelo Gld.

Op woensdag 2 maart hebben Frans Evers en Henk Wiltink namens de CU/SGP Bronckhorst een werkbezoek gebracht bij zorgboerderij de Mettemaat in Hengelo. Jan en Joke Groot Roessink hebben hun oorspronkelijke boerenbedrijf ruim 20 jaar geleden omgevormd tot een professionele zorginstelling die nog alle kenmerken heeft van een boerderij.

We werden welkom geheten en rondgeleid door de dochter van Jan en Joke en haar vriend. Het eerste wat je opvalt is de gemoedelijke en huiselijke sfeer die er heerst. De zorgboerderij heeft ruim 100 cliënten of zorgvragers zoals de familie de mensen noemt. Al die mensen worden begeleid door professionele zorgverleners. Er zijn ouderen en jongerengroepen, mensen met een niet aangeboren hersen beschadiging, mensen met autisme enz. Er is dagbesteding en een veelheid aan klussen die gedaan kunnen worden. Als je iets met dieren hebt kun je bij de Mettemaat je hart ophalen! Zomaar even een greep: er zijn rendieren, kamelen, ezels, alpaca’s, cavia’s, patagonische hazen, een paar varkens, koeien, geiten en nog veel meer!. Alle dieren worden in de ochtend uit de stal gehaald en naar de wei gebracht en aan het eind van de middag gaan ze weer terug naar hun eigen stal. Het voeren, schoonhouden van de dierenverblijven en alle klussen daaromheen worden gedaan door de cliënten onder begeleiding van een zorgverlener. Er wordt nog veel meer gedaan. Als je daar meer van wilt weten kijk dan even op www.demettemaat.nl

                                                                                         De Mettemaat Logo

De Mettemaat is 7 dagen per week open. In de weekends kunnen er mensen logeren. Er wordt dagelijks gezorgd voor een warme maaltijd. Zo ontmoeten oud en jong elkaar in een huiselijke sfeer. De familie Groot Roessink en hun medewerkers stralen enthousiasme en passie uit voor hun werk. Als zorgvrager wordt je gezien! En wat heel belangrijk is: bij de Mettemaat zorgen ze er ook voor dat mensen zich op hun gemak voelen en fier kunnen zijn op zichzelf zoals onze zuiderburen dat zo mooi zeggen.

Een prachtig voorbeeld van zelfstandig ondernemerschap die zich inzet voor zorg dichtbij de mensen met oog voor de menselijke maat. Twee dingen waar we als CU-SGP voor staan en dat willen bevorderen. Als gemeente moet je je gelukkig prijzen met particuliere initiatieven zoals ze daar bij de Mettemaat handen en voeten aan geven. Als gemeente heb je de taak om deze ondernemingen/zorginstellingen maximaal te faciliteren.

Aan het einde van het werkbezoek ga je met een goed gevoel weer huiswaarts. Het initiatief van Jan en Joke Groot Roessink wordt voortgezet en is in goede handen bij de tweede generatie zorg-ondernemers. Daar worden we blij van!